- Aktualności
-
Wpis dodał PolskieZnaki
Grypa sezonowa zaczyna się już pod koniec października, a trwa nawet do marca. Jej objawy obejmują nagłą gorączkę, kaszel, katar, ból głowy, gardła, mięśni i stawów. Mogą się one utrzymywać niekiedy nawet 2 tygodnie lub dłużej. Większość osób wraca do zdrowia bez konieczności zasięgnięcia pomocy lekarskiej. Jednak grypa może spowodować ciężką chorobę lub śmierć w grupach wysokiego ryzyka, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, by jej uniknąć.
Grypa czy przeziębienie – jak je rozpoznać?
Przy podobnych objawach, od łagodnych do ciężkich, łatwo pomylić grypę z przeziębieniem. Do najważniejszych różnic między nimi trzeba zaliczyć takie czynniki, jak:
- Szybkość następowania symptomów – przy grypie gorączka, kaszel i znaczny spadek samopoczucia mogą pojawić się w ciągu godziny, z kolei przy przeziębieniu w będą nasilały się stopniowo;
- Natężenie objawów – gorączka odczuwalna jest o wiele silniej niż przeziębienie i – przykładowo – ból głowy podczas tej choroby często uniemożliwia wykonywanie jakichkolwiek złożonych czynności. Warto też dodać, że przeziębienie nie powoduje gorączki;
- Czas trwania – grypa zazwyczaj trwa od 7 do 14 dni, przeziębienie od 7 do 10, z czego w pierwszych dobach zauważenie objawów może być trudne z uwagi na ich minimalne nasilenie;
- Przyczyna powstania – przeziębieniem nazywa się zespół objawów, który jest wywołany przez obecność licznych wirusów, z których największą grupę stanowią rynowirusy. Grypa to choroba przenoszona przez wirusa grypy typu A lub B.
Kto jest najbardziej narażony?
Grypa – podobnie jak inne choroby wirusowe – może spotkać każdą osobę niezależnie od wieku, statusu czy wykonywanego zawodu. I chociaż jej przebieg zależy od wielu aspektów, w tym diety czy aktywności fizycznej, to jednak istnieją grupy ludzi, u których może się ona przerodzić w stan niebezpieczny dla zdrowia.
Osoby najbardziej narażone na ciężką grypę sezonową to:
- kobiety w ciąży (na każdym etapie),
- dzieci poniżej 5 lat,
- seniorzy powyżej 65 lat,
- osoby z przewlekłymi schorzeniami, takimi jak AIDS, astma, choroby serca i płuc oraz cukrzyca,
- pracownicy służby zdrowia.
Jak zmniejszyć ryzyko zarażenia się grypą?
Najlepszym sposobem uniknięcia zachorowania na grypę jest coroczne zaszczepienie się przeciwko tej chorobie. Wirusy grypy stale ewoluują i dwa razy w roku WHO wydaje zalecenia dotyczące aktualizacji składu szczepionek. Dodatkowo unikanie tłumów w okresie grypowym czy pozostawanie w domu, gdy pojawią się jakiekolwiek niepokojące symptomy, może znacznie zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu grypy.
Aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i suplementacja również mają wpływ na to, jak bardzo będą nasilone objawy. Należy jednak podkreślić, że nie istnieje pokarm, który może całkowicie uchronić przed grypą czy wyleczyć ją.
W pożywieniu i suplementach należy szukać witamin A, C, D, E i K, cynku, selenu i żelaza – wszystkie z nich biorą udział w licznych procesach związanych z działaniem układu odpornościowego. Warto również wprowadzić do swojej diety probiotyki, ponieważ są one w stanie wpłynąć na działanie jelit, a to właśnie ten organ stanowi centrum odpowiedzi immunologicznej. Oprócz kiszonych produktów powinno się sięgać również po świeże warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, zioła i przyprawy. Zawierają one przeciwutleniacze oraz związki przeciwzapalne, takie jak polifenole, kurkumina i karotenoidy, które wspierają funkcje odpornościowe.