

- Badania
-
Wpis dodał PolskieZnaki
Niedobór witaminy D3 jest powszechny na całym świecie i dotyka ludzi w każdym wieku. Poziom witaminy D w organizmie można utrzymać na dwa sposoby – wytworzyć ją ze swoich zasobów cholesterolu, wykorzystując przy tym światło słoneczne lub przyjmować odpowiednie produkty spożywcze. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto zadbać o to, aby wraz z dietą dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D.
Do czego organizm wykorzystuje witaminę D?
Niektóre z najważniejszych funkcji witaminy D to:
- utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforanów;
- promowanie wchłaniania wapnia (niezbędnego dla zdrowych kości i zębów);
- wzrost komórek i kości;
- zmniejszenie stanu zapalnego, który może być spowodowany infekcją lub urazem.
Kiedy dana osoba ma niedobór witaminy D, komórki organizmu stają się mniej wydajne w przeprowadzaniu procesów, takich jak wzrost i regeneracja.
Objawy niedoboru witaminy D
Jeśli organizm nie ma wystarczającej ilości witaminy D, może to prowadzić do różnych komplikacji zdrowotnych. Objawy wynikające z niedoboru witaminy D są jednak w początkowej fazie dość nieoczywiste i obejmują zmęczenie, obniżony nastrój oraz ból stawów i mięśni.
Dodatkowo inne objawy niedoboru witaminy D to m.in. wypadanie włosów, częste infekcje bakteryjne i wirusowe, zmiany nastroju, dłuższe gojenie się ran, słabsze i łatwo łamiące się kości.
Przyczyny niedoboru witaminy D
Dzienne spożycie witaminy D potrzebnej do optymalnego funkcjonowania organizmu zależy od takich czynników jak wiek, waga, kolor skóry i ogólny stan zdrowia. Aspekty zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru witaminy D obejmują:
- życie w krajach, w których przez cały rok jest mało słońca;
- posiadanie ciemniejszej skóry;
- noszenie filtrów przeciwsłonecznych o wysokim współczynniku;
- spędzanie większości czasu w pomieszczeniach;
- złe wchłanianie wynikające z takich stanów jak np. celiakia;
- unikanie pokarmów będących źródłem witaminy D, takich jak tłuste ryby i produkty mleczne;
- bycie otyłym;
- bycie starszym.
Głównym źródłem witaminy D jest ekspozycja na promieniowanie słoneczne UVB. Kiedy organizm jest wystawiony na to działanie, może wytwarzać witaminę D3 z cholesterolu, substancji tłuszczowej syntetyzowanej przez wątrobę i znajdującej się w niektórych pokarmach. Wszystko, co zmniejsza dostęp do promieniowania słonecznego UVB, ogranicza zdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości witaminy D.
Brak witaminy D w diecie
Niedobór witaminy D może być spowodowany brakiem uzyskania wystarczającej ilości witaminy D w diecie. Jeśli zauważy się u siebie oznaki niedoboru, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże zbudować odpowiedni plan żywieniowy.
Większość pokarmów zawierających witaminę D nie ma wystarczających ilości, aby zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie danej osoby. Z tego powodu wiele tradycyjnie spożywanych źródeł witaminy D (na przykład mleko modyfikowane dla niemowląt, sok pomarańczowy i mleko sojowe) jest wzbogaconych witaminą D.